Α. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
1. Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση 2. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό (α' μέρος: Ανακαλύψεις), (β' μέρος: Διαφωτισμός) 3. Η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση Β. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ (1453 - 1821) 1. Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου 2. Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων 3. Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων 4. Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί 5. Η οικονομική ζωή 6. Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών 7. Οι δάσκαλοι του Γένους 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής 9. Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα 10. Οι αγώνες των Σουλιωτών |
Γ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1821 - 1830)
1. Η Φιλική Εταιρεία 2. Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία 3. Η επανάσταση στην Πελοπόννησο 4. Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα (α' μέρος: Οι πρώτες νίκες), |
Δ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ
1. Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης (α' μέρος) (β' μέρος) 2. Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης 3. Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και στην Κρήτη 4. Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα 5. Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα 6. Η κρίση στα Βαλκάνια |
κυβέρνηση βενιζέλου
3. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι:
Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
(εμπλουτισμένο)
7. Το Αλβανικό Έπος |
Τρικούπη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (1)
Τρικούπη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (2)
Τρικούπη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (3)
Τρικούπη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (4)
Γιάννης Κορδάτος , Η Κοινωνική σημασία της Ελλ.Επαναστάσεως
Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826)
Χέρτσβεργ-Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως (1)
Χέρτσβεργ-Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως (2)
Χέρτσβεργ-Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως (3)
Χέρτσβεργ-Ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως (4)
Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Περραιβός, Χριστόφορος, Απομνημονεύματα πολεμικά
Οι Έλληνες της διασποράς – Βουλή των Ελλήνων
Ανδρέας Μιαούλης – Υπόμνημα Βασιλικού Ναυτικού
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ιωάννης Φιλήμων – Δοκίμιον Φιλικής Εταιρείας
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΒΟΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΒΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΠΑΡΓΑΣ
Ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για την Ήπειρο. Εδώ θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες για τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, για το χαρακτήρα του, για τη ζωή του, τους πολέμους που έκανε αλλά και για το τέλος του.
Εδώ θα βρείτε επίσης λεπτομέρειες για τη ζωή των Σουλιωτών, τις μάχες που έδωσαν για να διατηρήσουν την ελευθερία τους, την καταγωγή τους, τη συμπολιτεία που είχαν δημιουργήσει, τις φάρες, τον τόπο όπου έδρασαν αλλά ακόμα και δημοτικά τραγούδια που μιλούν για τη ζωή τους.
Στην εφαρμογή υπάρχουν και εικόνες. Σε κάθε ενότητα προσέξτε κάτω δεξιά στο παράθυρο του προγράμματος, αν υπάρχουν κάποια εικονίδια, περνώντας το δείκτη του ποντικιού από πάνω τους εμφανίζονται εικόνες σχετικές με το κείμενο που διαβάζετε.
Όλη η ελληνική επανάσταση του 1821 συμπυκνωμένη αλλά και με πολλές λεπτομέρειες. Εδώ θα βρείτε όλα τα προηγούμενα επαναστατικά κινήματα σε μορφή ημερολογίου και όλα τα γεγονάτα της επανάστασσης σε χρονολογική σειρά.
Στην ενότητα "Αγωνιστές" θα βρείτε λεπτομέρειες και βιογραφικά στοιχεία για τους ήρωες της επανάστασης, ενώ στη "Διαμόρφωση του κράτους" θα δείτε ξεχωριστούςχάρτες της Ελάδας που δείχνουν πώς μεγάλωσε το κράτος μας σταδιακά και έφτασε στο σημεριινό του μέγεθος.
Στο τέλος μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις που αποκτήσατε με μια ευχάριστηάσκηση όπου βάζετε το όνομα του κάθε αγωνιστή στη μάχη που έλαβε μέρος ή ψάxνοντας στο κρυπτόλεξο να βρείτε τις λέξεις που σας δίνει το πρόγραμμα.
Κάθε φορά που τελειώνετε ένα κεφάλαιο, για να συνεχίσετε την πλοήγηση, ψάξτε στη σελίδα το πινακιδάκι που γράφει "Αρχή" και κάντε κλικ πάνω του.
Τα σύνορα το ελληνικού κράτους
Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χρονολογία, βλέπετε το χάρτη του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή. Κάνοντας κλικ κάτω αριστερά στο "Πληροφορίες" διαβάζετε τη συνθήκη που είχε υπογραφεί και άλλες ιστορικές λεπτομέρειες.
Σαν την προηγούμενη παρουσίαση: μας δείχνει πώς διαμορφώθηκαν τα σύνορα του ελληνικού κράτους και τις χρονολογίες που έγιναν οι αλλαγές. Στο τέλος αναφέρονται και τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας σε τίτλους.
Σχεδίαση, ενημέρωση ιστότοπου : Παντελίδης Γεώργιος.
Αναβάθμιση έκδοσης: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου, www.sepchiou.gr
Copyright © 2011 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Αγ. Γεωργίου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.