
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Κύπρου συνεργάστηκαν προκειμένου να συνθέσουν την τελική έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και τις επιμέρους εκθέσεις-αξιολογήσεις του κάθε σχολείου. Το τελικό συμπέρασμα μετά από δύο χρόνια επίπονης δουλειάς για τις ανάγκες του προγράμματος ήταν ότι η αρμονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων και ο άψογος προγραμματισμός εκ μέρους του ισπανού συντονιστή μας βοήθησαν στο να ολοκληρώσουμε εγκαίρως όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες αλλά και να οργανώσουμε μερικές ακόμα που δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες ήταν μια μελέτη που αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική των σχολείων της Ευρώπης πάνω στο θέμα της ομαλής ένταξης προσφύγων ή μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία και ένας ψηφιακός χάρτης για κάθε μία από τις 7 πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σημεία ενδιαφέροντος για διάφορους τομείς της καθημερινότητας σε συνδυασμό με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που περιέχει σύντομη περιγραφή των σημείων ενδιαφέροντος με τη μορφή Qr code για εύκολη πρόσβαση από κινητή συσκευή. Επίσης παρουσιάστηκε μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε για κινητά ή τάμπλετ με λεξικό σε 10 διαφορετικές γλώσσες με βασικές λέξεις της καθημερινής ζωής. Παρουσιάστηκε επίσης το πρόγραμμα etwinning που συντόνισε το σχολείο μας και για το οποίο βραβεύτηκε με εθνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας. Τέλος, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων που συμμετείχαν στη συνάντηση έφτιαξαν ένα σύντομο βίντεο για την 20 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα, με τίτλο “20 June -World Refugee Day(2018)” και το οποίο ανέβασε ο συντονιστής του προγράμματος στο youtube αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.refugees-immigrants.com Το σύνολο των τελικών προϊόντων παρουσιάστηκε το Μάιο στην Πορτογαλία σε δύο συνέδρια που οργάνωσε ο συντονιστής του κέντρου εκπαίδευσης της Πορτογαλίας και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μνημεία και αξιοθέατα ιστορικού ενδιαφέροντος στη Λάρνακα,στη Λευκωσία και στην Πάφο και κυρίως είχαμε την τύχη, πάνω στα όρια της διχοτομημένης πρωτεύουσας του νησιού και ταξιδεύοντας κατά μήκος της πράσινης γραμμής, να συνομιλήσουμε με συναδέλφους δασκάλους που έχουν την εμπειρία της προσφυγιάς μέσα στην ίδια την πατρίδα τους και να ακούσουμε από πρώτο χέρι αφηγήσεις και περιγραφές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και βοηθούν όλους μας να καταλάβουμε γιατί «δεν ξεχνούν».
Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Παντελίδης, διευθυντής και Τώνια Μπαχά,εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας.